עיתונות ופירסומים

בית ספר לחיים בגובה

מתחם השוק הסיטונאי בתל אביב הוא מיקרו־קוסמוס של עידן המגורים החדש: "שכונות לגובה", שבהן אלפי דיירים משכבות סוציו־אקונומיות שונות ובגילאים שונים חיים זה מעל זה במגדלים. הקרב האימתני המתנהל בין דיירי מגדל גינדי לחברת הניהול שלו מספק מקרה מבחן מאלף, וממחיש את המורכבות העצומה של מודל המגורים במגדלים

"למעשה מדובר בשכונות לגובה", אומרת ה.. ד"ר דורית גרפונקל. "כיום אין תקנון מפורט להתנהלות של חברות ניהול שמנהלות את הבניינים האלה, וזה מתיר להן לעשות פחות או יותר מה שהן רוצות". סטטיסטית, כמעט בכל המגדלים נמסרים הניהול והתחזוקה — ניקיון, שמירה, חדרי כושר, מערכות בטיחות, מעליות וכיוצ"ב — לידי חברה חיצונית שנבחרת על ידי הדיירים. לדברי גרפונקל, שהדוקטורט שלה עוסק ב"אתגרים חדשים בניהול בתים משותפים גבוהים", קיימת בעיה מובנית שדורשת הסדרה של המחוקק. "גם לגבי התנהלות הוועד יש הרבה מאוד פריצות, וזה ייצור כאוס. אם לא תהיה רגולציה, הכאוס עלול להפוך את המבנים המשותפים לסלאמס".

...

ניהול ותחזוקת המבנים כמעט שאינו מוסדר משפטית", מסכימה גרפונקל. במאמר שפרסמה בעבר כתבה כי "אין רגולציה על מתן שירותי ניהול ותחזוקה למגדלים וכל המעוניין יכול לספק אותם, ללא קשר להכשרתו המקצועית, הניהולית, ההנדסית או הפיננסית... הידע על חברות אלו והשתלבותן בבתים משותפים מצומצם מאוד וכמעט שלא נערך מחקר בעניינן. כתוצאה מכך מופקד עתידם של מגדלי המגורים בידי גורמים פרטיים, הפועלים בראש ובראשונה להשאת רווחיהם שלהם, שאין כל בטוחה למקצועיותם או כי הם מסוגלים לעמוד בגודל המשימה שלקחו על עצמם, בשגרה ובחירום".

לטענתה, התחזוקה צריכה להיות הן שוטפת והן ארוכת טווח, כדי למנוע פגיעה בערך הנכסים. "ככל שהבניינים יוזנחו ויזדקנו, ספק אם בעלי הדירות לבדם יוכלו לשאת בעלויות שיידרשו להבראתם", היא מסכמת, "והידרדרותם עלולה להפוך לבעיה ציבורית שתשפיע על גורמים רבים מעבר לבעלי הדירות והדיירים".

מה עוד חדש אצלנו

חדשות ועידכונים, מחקרים ופרסומים, קורסים והכשרות, כל מה שחדש וחם מהתנור

מחקר

בתים משותפים: על הצורך בשכלול הסדרת התכנון והניהול של מתחמי מגורים

לפי ד"ר דורית גרפונקל, עניין גינדי הוא רק דוגמה לצורך בהסדרה חדשה של בתים משותפים מורכבים. בתגובית חדשה, היא טוענת שההסדר הנוכחי בחוק המקרקעין אינו מתאים ואינו אפקטיבי מספיק להתמודדות עם האתגרים שמציבים דפוסי הבנייה העכשוויים.

עיתונות ופירסומים

המדינה מעודדת התחדשות עירונית, אך צועדת לקראת אסון תחזוקתי

ד"ר דורית גרפונקל, שחקרה את הנושא מבהירה שבעיית התחזוקה רק תחריף עם השנים: "יש מערכות יקרות שצריך לתחזק - גנרטורים, משאבות מים, מעליות, מערכות כיבוי אש ופירים לסילוק אשפה, ואחרי כעשר שנים, כשתקופת האחריות של הקבלן תמה, המערכות האלה מתבלות וצריך להחליפן. אני מעריכה שהבניינים שלא יהיו להם המשאבים ילכו ויידרדרו, ודיירים שהפרוטה מצויה בכיסם יעברו לבניין הבא".

קורסים והכשרות

העיר הורטיקאלית

פרטים נוספים בקרוב!

תיאום פגישה ופרטים נוספים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

תודה רבה, הפרטים שלך נקלטו בהצלחה
טעות בשליחת ההודעה, נסו שנית