מקרקעין יח/4 (2019)
בשנים האחרונות, וכמעט מבלי משים, פועלות שחקניות חדשות בבנייני המגורים2 בישראל: חברות הניהול והתחזוקה
מטרת התקשרות זו היא הבטחת הניהול והתחזוקה המקצועיים של מגדלי המגורים החדשים, אך האם ההתקשרות עם חברות אלו אכןמהווה בטוחה לכך שמגדלי המגורים יתוחזקו כראוי? כי הנכסים לא יתדרדרו לאורך זמן וישמרו על ערכם לרווחת דייריהם? כי כספי הדיירים, "דמי הניהול" החודשיים ההולכים וגדלים במגדלים, ינוצלו בצורה מיטבית, יעילה וחסכונית?
על אף התלות העולה של בעלי הדירות בבתים משותפים בחברות פרטיות אלו, תחום ניהול ותחזוקת המבנים כמעט ואינו מוסדר משפטית. נכון להיום, אין רגולציה על מתן שירותי ניהול ותחזוקה למגדלים וכל המעוניין יכול לספק אותם, ללא קשר להכשרתו המקצועית, הניהולית, ההנדסית או הפיננסית, ומבלי שיש על כך פיקוח או בקרה.
מאמר זה, המהווה סנונית ראשונה בתחום, מבקש להתחיל ולהתייחס לסוגיות אלו כחלק מהמאמצים להבטיח מענה להתמודדות עם אתגר התחזוקה של מגדלי מגורים ומציע הצעות להסדרה
חדשות ועידכונים, מחקרים ופרסומים, קורסים והכשרות, כל מה שחדש וחם מהתנור
לפי ד"ר דורית גרפונקל, עניין גינדי הוא רק דוגמה לצורך בהסדרה חדשה של בתים משותפים מורכבים. בתגובית חדשה, היא טוענת שההסדר הנוכחי בחוק המקרקעין אינו מתאים ואינו אפקטיבי מספיק להתמודדות עם האתגרים שמציבים דפוסי הבנייה העכשוויים.
ד"ר דורית גרפונקל, שחקרה את הנושא מבהירה שבעיית התחזוקה רק תחריף עם השנים: "יש מערכות יקרות שצריך לתחזק - גנרטורים, משאבות מים, מעליות, מערכות כיבוי אש ופירים לסילוק אשפה, ואחרי כעשר שנים, כשתקופת האחריות של הקבלן תמה, המערכות האלה מתבלות וצריך להחליפן. אני מעריכה שהבניינים שלא יהיו להם המשאבים ילכו ויידרדרו, ודיירים שהפרוטה מצויה בכיסם יעברו לבניין הבא".
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם